hero-circle
Zelf stappen zetten als je 18 wordt

Word jij binnenkort 18? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken die je zelf moet gaan regelen; je ouders kunnen dat niet meer voor je doen.

Welke stappen je moet zetten...

1. DigiD aanvragen

Een DigiD heb je nodig om allerlei dingen te regelen met de overheid. Van de belastingdienst tot je zorgverzekering, onderwijsinstellingen of de gemeente... ze gebruiken allemaal DigiD. 

2. Zorgverzekering en zorgtoeslag

Vanaf je 18e ben je verantwoordelijk voor je eigen zorgverzekering. Je kan dit al voor je 18e verjaardag regelen en tot een maand nadat je 18 bent geworden. Denk bij je zorgverzekering ook na over aanvullende verzekeringen, zoals een tandartsverzekering of fysiotherapie. Je kunt zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op de website Independer.
Als je een zorgverzekering afsluit, heb je ook kans dat je in aanmerking komt voor Zorgtoeslag
Let op dat je wijzigingen in je inkomen altijd doorgeeft op toeslagen.nl, anders moet je straks een deel weer terugbetalen als je meer gaat verdienen.

3. Bankrekening

Als je deze nog niet hebt, is het voor het eigen beheren van je geldzaken belangrijk om je eigen bankrekening te hebben.

4. DUO

Ga je naar school of volg je een studie, dan kan het zijn dat je studiefinanciering, een ov-reisproduct of een tegemoetkoming van DUO kunt ontvangen. Kijk wat er voor jouw situatie van toepassing is op de website.

5. Inschrijven voor een woning bij de SVNK

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning in de regio moet je je inschrijven bij SVNK. De kosten zijn eenmalig 25 euro. Omdat de wachttijd voor een sociale huurwoning jaren kan duren, is het slim om je zo snel mogelijk na je 18e verjaardag in te schrijven.

 

Handige websites

 

Meer-grip-op-je-money logo humanitas.png

Wist je dat...?

het inloopspreekuur 'Vragen over...?' speciaal voor jongeren is? Daar kun je  ook hulp krijgen met regeldingen bij verschillende organisaties. Bijvoorbeeld het aanvragen van je DigiD, het terugvragen van loonheffing van je bijbaan en het regelen van studiefinanciering. Je kunt op maandagmiddag naar de Stadsfabriek in Alkmaar, op dinsdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 naar het Jongerencentrum Kompleks in Heerhugowaard en op woensdagavond in de bibliotheek in De Mare in Alkmaar. Check hier meer info en de data (de data staat onderaan).