hero-circle
Welke stappen je zelf kunt zetten

Een beetje twijfel hebben over je relatie is heel normaal, dat hebben de meeste mensen wel eens. Langer twijfelen aan je relatie kost energie en je kunt je dan alleen voelen. Moet je er nu voor vechten of juist loslaten? Beide opties hebben emotionele, financiële en praktische consequenties. Een ideale oplossing of beslissing bestaat niet. Als je twijfelt over je relatie is dat wel een teken dat verandering nodig is. Het is belangrijk dat je eerlijk bent over wat je vindt, voelt en graag zou willen. Alleen dan kan je de beste keuze maken voor jou en je relatie.\

Tip 1

Krijg helder wat de situatie is

Waardoor twijfel je? Waar ligt dat aan en wat is je eigen aandeel daarin. Neem afstand van de situatie en bekijk het objectief.

Als je duidelijk hebt waardoor je twijfelt, spreek je twijfel uit naar je partner. Vertel wat het met jou doet; waar je mee zit en vraag naar hoe de andere er naar kijkt. Vaak blijkt de partner ook niet helemaal tevreden. Als je dit lastig vind zoek daar dan hulp bij.

Ga samen op zoek naar wat er speelt en hoe jullie daar beide naar kijken. En zoek dan samen naar oplossingen. Maak hier tijd voor en doe dit als jullie hier tijd voor hebben en de spanningen en emoties niet te hoog zijn. Zodat jullie redelijk helder kunnen nadenken en praten.

Neem de tijd om dit aan te gaan. Je kan beiden in een emotionele achtbaan belanden. Zorg ervoor dat hier aandacht en tijd voor is. Spreek bijvoorbeeld een tijdslimiet af om hier over te praten, maar ook dat jullie even pauze nemen als het te veel wordt. Besef dat jullie beide misschien nog in een heel ander deel van dit denk proces zitten. Misschien twijfel jij al langer; en komt het voor je partner uit het niets. Praat hierover zodat je dichter bij elkaar komt in plaats van elkaar nog meer verliest. Geef de ander ook de tijd en ruimte om er over na te denken en zelf tot besef te komen wat er nou aan de hand is en wat hij/zij er van vind en zelf zou willen.

Maak samen afspraken en spreek ook af hoe je dit blijft volgen. Want jullie willen natuurlijk beide een betere relatie krijgen.

Soms kan het helpen om te lezen hoe andere met relatie twijfel zijn omgegaan en wat hen heeft geholpen. Op de volgende pagina’s vind je meer informatie en ervaringsverhalen.

Tip 2

Kom je er samen niet uit, zoek dan hulp

Komen jullie er niet samen uit en wil je praten met iemand van MET Dijk en Waard. zoek dan hulp. Cijfers tonen aan dat hulp zoeken zin heeft; ook als jullie besluiten uit elkaar te gaan.