hero-circle
Welke stappen je zelf kunt zetten

Een beetje twijfelen over je relatie is heel normaal, dat hebben de meeste mensen weleens. Langer twijfelen aan je relatie kost energie. Je kunt je heel alleen voelen. Moet je er nu voor vechten of juist loslaten? Beide opties hebben emotionele, financiële en praktische consequenties. Een ideale oplossing of beslissing bestaat niet. Als je twijfelt over je relatie is dat wel een teken dat er verandering nodig is. Het is belangrijk dat je eerlijk bent over wat je vindt, voelt en graag zou willen. Alleen dan kun je de beste keuze maken voor jou en je partner.

Tip 1

Krijg helder wat de situatie is

Waardoor twijfel je? Waar ligt dat aan en wat is je eigen aandeel daarin? Neem afstand van de situatie en bekijk het objectief.

Als je duidelijk hebt waardoor je twijfelt, vertel dit dan aan je partner. Vertel wat het met jou doet, waar je mee zit en vraag hoe je partner ernaar kijkt. Vaak blijkt de ander ook niet helemaal tevreden. Als je dit lastig vindt, zoek daar dan hulp bij.

Ga samen op zoek naar wat er speelt en hoe jullie daar allebei naar kijken. En zoek dan samen naar oplossingen. Maak hier tijd voor en doe dit als de spanningen en emoties niet te hoog zijn. Zodat jullie helder kunnen nadenken en praten.

Neem hier de tijd voor. Je kunt beiden in een emotionele achtbaan belanden. Spreek bijvoorbeeld een tijdslimiet af om hier over te praten, maar ook dat jullie even pauze nemen als het teveel wordt. Besef dat jullie misschien nog in een heel ander deel van dit denkproces zitten. Misschien twijfel jij al langer en komt het voor je partner uit het niets. Praat hierover zodat je dichter bij elkaar komt in plaats van elkaar nog meer verliezen. Geef de ander ook de tijd en ruimte om er over na te denken en zelf tot besef te komen wat er nou aan de hand is en wat hij of zij ervan vindt en zelf zou willen.

Maak samen afspraken en spreek ook af hoe je dit blijft volgen. Want jullie willen natuurlijk allebei een betere relatie krijgen.

Soms kan het helpen om te lezen hoe anderen met relatietwijfels zijn omgegaan en wat hen heeft geholpen. Op de volgende pagina’s vind je meer informatie en ervaringsverhalen.

Tip 2

Kom je er samen niet uit, zoek dan hulp

Komen jullie er niet samen uit en wil je praten met iemand van MET Dijk en Waard. Neem dan contact op. Cijfers tonen aan dat hulp zoeken zin heeft, ook als jullie besluiten uit elkaar te gaan.