hero-circle
Welke stappen je zelf kunt zetten

In het leven heb je verschillende contacten met mensen. De een spreek je eenmalig en de ander zie je wekelijks en bouw je een mooi contact mee op. Wil je graag nieuwe contacten aangaan en vraag je je af hoe je dat doet? Hieronder een aantal tips.

Tip 1

Zoek andere mensen op

Bijvoorbeeld op een sportclub, met een gezamenlijke hobby of bij verschillende bijeenkomsten. Met mensen in gesprek komen, die dezelfde dingen leuk vinden als jij, verbindt. Je hebt een onderwerp om over te praten en eventueel samen te doen.

Kijk op de website Dijk en Waard Sport voor alle sporten in je gemeente.  Of op Ontdek Dijk en Waard bij de agenda voor allerlei activiteiten.

Tip 2

Gebruik internet en social media

Voeg bijvoorbeeld iemand toe op Facebook of Instagram en stuur een klein berichtje. Misschien wil iemand later wel afspreken.

Maar kijk ook eens op de website van het vrijwilligerspunt Dijk en Waard. Via Buuv kun je een buurtgenoot ergens mee helpen of een oproep plaatsen om bijvoorbeeld iets leuks samen te doen. Vrijwilligerswerk is ook een leuk ontmoetingspunt voor nieuwe contacten. Misschien wil je wel aan een maatje gekoppeld worden? Op de website vind je een mooie vacaturebank voor vrijwilligers . Wellicht zit er wat leuks voor je bij?

Er zijn ook websites en apps waar je contacten kan leggen met anderen. Zoek maar eens op 'Nieuwe mensen leren kennen' of  'dating app' voor liefdes relaties.

Tip 3

Hoe leg je contact?

1. Wees GEWOON jezelf
Mensen die sterk in hun schoenen staan en gemakkelijk contact leggen, zijn 100% zichzelf. Jezelf (durven) zijn zorgt ervoor dat je ontspannen bent. En zo ga je gemakkelijk een contact aan.

2. Vergelijk jezelf NIET met anderen
Mensen die makkelijk contact leggen beschikken vaak over voldoende zelfvertrouwen. Mensen met voldoende zelfvertrouwen vergelijken zich niet of minder met anderen. Als je jezelf namelijk vergelijkt met anderen is er altijd wel iemand die het beter doet met een gevoel van onzekerheid of teleurstelling als gevolg! Jij bent uniek zoals je bent en hebt je eigen kwaliteiten en talenten.

3. Wees niet (te) bang om fouten te maken
Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om contact te leggen, omdat je bang bent om fouten te maken. En dat je er erg bewust van bent om ze te maken en baalt als het gebeurt. Zo kun je wat geforceerd overkomen... en dat maakt contact leggen niet makkelijker. Van fouten maken kun je leren. Wees niet bang en probeer te relativeren; iedereen maakt tenslotte fouten.

4. Stel vragen en toon interesse
Vragen stellen heeft veel voordelen. Je toont interesse in de ander. Dat is fijn voor de ander en dan hoef je zelf niet veel te zeggen. Je houdt zo een gesprek makkelijk op gang. Blijf wel luisteren naar wat een ander zegt en ga daar op door. Houd het wel luchtig en stel niet te moeilijke vragen. Dat kan voor onduidelijkheid zorgen, waardoor het ook ongemakkelijk kan worden.

Extra Tips

  • Bereid jezelf voor. Met wie ga je praten; waar ken je de persoon van en bedenk een aantal vragen die je kunt stellen.
  • Laat je gesprekspartner zoveel mogelijk praten; dit doe je door vragen te stellen, daar goed naar te luisteren en daar door op te vragen.
  • Maak je een fout? Ga er luchtig mee om; je gesprekspartner is dit vaak binnen 5 minuten alweer vergeten.
  • Mensen houden van een glimlach. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een glimlach leuker gevonden worden. Gebruik je glimlach dus als ijsbreker.
  • Geef toe dat je het moeilijk, eng of lastig vindt. Waarschijnlijk had de ander het niet eens door, waardoor je het ijs al kan breken.
  • Oefen; ontwijk nieuwe mensen niet. Door vaker nieuwe mensen te ontmoeten, zal het steeds makkelijker gaan. Focus je niet op je fouten, want dan maak je het moeilijker voor jezelf. Maar sta jezelf toe om er mee te oefenen.

Tip 4

Zoek ondersteuning

Vraag in je omgeving of ze tips voor je hebben. Wellicht weet iemand iets leuks, of iemand waar je goed contact mee op kunt bouwen. Mocht dat niet lukken, dan kun je altijd contact opnemen met ons. Samen kijken we naar wat je graag wilt, waar je eventueel terecht kunt en wat je nodig hebt om dit goed te laten verlopen. Zo proberen we samen met jou hier stappen in te maken.