hero-circle
Welke stappen je zelf kunt zetten

In het leven heb je steeds verschillende contacten met mensen. De een spreek je eenmalig en met een ander bouw je een mooi contact op en heb je vaker mee contact. Als je nieuwe contacten wil aangaan hoe doe je dat dan? Hieronder een aantal tips.

Tip 1

Zoek andere mensen op

Bijvoorbeeld een sportclub, met een gezamenlijke hobby of bij verschillende bijeenkomsten. Met mensen in gesprek komen die dezelfde dingen leuk vinden als jij verbindt. Je hebt een gespreksonderwerp om over te praten en eventueel samen te doen.

Kijk bijvoorbeeld op de website Dijk en Waard Sport voor alle sporten in je gemeente.  Of op Ontdek Dijk en Waard bij de agenda voor allerlei activiteiten.

Tip 2

Gebruik internet en Social Media om contacten te leggen

Voeg bijvoorbeeld iemand toe op Facebook, Instagram etc. En leg daar contact met een klein berichtje.
Misschien wil iemand later wel afspreken.

Maar kijk bijvoorbeeld ook eens op de website MET Elkaar in Dijk en Waard
Waar je via Buuv misschien een buurtgenoot kan helpen en waar je een oproep kan plaatsen om bijvoorbeeld iets leuks samen te doen. Wellicht is vrijwilligerswerk een leuk ontmoetingspunt voor nieuwe contacten. Of wil je aan een maatje gekoppeld worden. Op de website vind je een mooie vrijwilligers vacaturebank. Wellicht zit er wat leuks voor u bij?

Er zijn ook websites en apps waar je contacten kan leggen met anderen. Zoek maar eens op 'Nieuwe mensen leren kennen' of  'dating app' voor liefdes relaties.

Tip 3

Hoe kun je contact leggen?

1. Wees GEWOON jezelf
Mensen die sterk in hun schoenen staan en gemakkelijk contact leggen zijn 100% zichzelf. Jezelf (durven) zijn zorgt ervoor dat je ontspannen bent. En zo ga je gemakkelijk een contact aan.

2. Vergelijk jezelf NIET met anderen
Mensen die makkelijk contact leggen beschikken vaak over voldoende zelfvertrouwen. Mensen met voldoende zelfvertrouwen vergelijken zich niet of minder met anderen. Als je jezelf namelijk vergelijkt met anderen is er altijd wel iemand die het beter doet met een gevoel van onzekerheid of teleurstelling als gevolg! Vergelijk jezelf dus niet met anderen; jij bent uniek zoals je bent en hebt je eigen kwaliteiten en talenten.

3. Wees niet (te) bang om fouten te maken
Een reden om het moeilijk te vinden om contact te leggen is omdat je zelf bang bent om fouten te maken. En dat je er erg bewust van bent om ze te maken en baalt als het  gebeurt. Zo kan je geforceerd overkomen wat contact maken niet makkelijker maakt. Van fouten maken kan je leren. Wees niet bang om fouten te maken en relativeer; iedereen maakt fouten.

4. Stel vragen en toon interesse
Vragen stellen heeft veel voordelen; je toont interesse in de andere, wat fijn is voor de ander. Je hoeft zelf niet veel te zeggen en je houd zo een gesprek makkelijk op gang. Blijf wel luisteren naar wat een ander zegt en ga daar op door. Houd het wel luchtig en stel niet te moeilijke vragen want dat kan voor onduidelijkheid zorgen en waardoor het ook ongemakkelijk kan worden.

Extra Tips

  • Bereid jezelf voor. Met wie ga je praten; waar ken je de persoon van en bedenk een aantal vragen die je kan stellen
  • Laat je gesprekspartner zoveel mogelijk praten; dit doe je door vragen te stellen, daar goed naar te luisteren en daar door op te vragen
  • Maak je een fout? Ga er luchtig mee om; je gesprekspartner is dit vaak binnen 5 minuten alweer vergeten.
  • Mensen houden van een glimlach. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een glimlach leuker gevonden worden. Gebruik je glimlach dus als ijsbreker.
  • Geef toe dat je het moeilijk; eng; lastig vind. Waarschijnlijk had de ander dat al niet door waardoor je het ijs al kan breken.
  • Oefen; ontwijk nieuwe mensen niet. Door vaker nieuwe mensen te ontmoeten zal het steeds makkelijker gaan. Focus je niet op je fouten, want dan maak je het moeilijker voor jezelf. Maar sta jezelf toe om er mee te oefenen.

Tip 4

Zoek ondersteuning

Vraag je netwerk wat voor tips ze voor je hebben. Wellicht weet iemand iets leuks, of iemand waar je goed contact mee op kan bouwen. 
Mocht dat niet lukken, dan kun je altijd contact opnemen met ons. Samen kijken we naar wat je graag wil en waar je eventueel terecht kan. Wat je nodig hebt om dit goed te laten verlopen. Zo proberen we samen met jou hier stappen in te maken.