hero-circle
Welke stappen je zelf kunt zetten

Een eigen woning of kamer krijgen is in deze tijd lastig. Veel mensen zijn op zoek en het aanbod is klein. We geven je een aantal tips die kunnen helpen.

Tip 1

Schrijf je in

Voor een sociale huurwoning kan je je vanaf je 18e inschrijven bij SVNK. Er zijn lange wachttijden van 5 tot 10 jaar, dus het is verstandig om dit gelijk te doen vanaf je 18e verjaardag.

Zoek je een huurwoning en verdien je minder dan € 45.014 (prijspeil 2022), dan kan je in aanmerking komen voor sociale huurwoningen. Verdien je meer? Kijk dan naar woningen in de vrije sector.

Via de SVNK zoek je naar (sociale) huurwoningen in de regio Noord-Kennemerland (gemeente Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest).

Bonustip: Doe mee met de woningloting 

Om woningzoekenden met een korte inschrijftijd toch een kans te geven, verloot SVNK ongeveer 100 woningen per jaar. SVNK plaatst woningen elke maandag om 19.00 uur (behalve op feestdagen) op de website. Ze staan er slechts 2 uur op. 

Tip 2

Gebruik je netwerk

Je netwerk is groter en nuttiger dan je denkt. Vertel aan mensen die je kent dat je een woning zoekt. Als ze dan iets tegenkomen of horen, kunnen ze aan jou denken. Wie weet vinden ze een woning die bij jou past.

Tip 3

Woningruil

Bij woningruil spreken twee huurders met elkaar af om hun huurwoning te ruilen. Handig als je woning te klein of te groot is. Of als je eens ergens anders wilt wonen.

Ga naar ruilmijnwoning.nl. Hier vind je woningen die aangeboden worden voor woningruil in heel Nederland. Lees de voorwaarden goed door. Wil je reageren op een woning en je eigen woning aanbieden? Maak dan een gratis account aan.

Sta je als woningzoekende ingeschreven bij SVNK? Dan behoud je bij woningruil je inschrijfduur!

Tip 4

Op kamers of antikraak

Je kunt ook nadenken of je eerst op kamers wil of tijdelijk antikraak wilt wonen. Je kunt reageren op kamers via websites als Kamernet, hier zitten wel kosten aan. Op social media staan ook diverse pagina’s voor kamers. Een aanbieder van antikraak in deze regio is Flex Wonen NH.