Heb je geen overzicht over je inkomsten en uitgaven of krijg je je financiën niet op orde? Wij hebben een aantal tips die je mogelijk kunnen helpen.

Tip 1

Probeer angst opzij te zetten en open de post

Alles wegstoppen en doen alsof het er niet is, heeft nog nooit iemand geholpen. Inzicht is de eerste stap naar overzicht.
Bij het openen kun je meteen sorteren op afzender. Bijvoorbeeld de Belastingdienst bij elkaar en gemeentebrieven bij elkaar. Deel het in (met een tabblad) per onderwerp:  tabblad 1: belastingdienst, tabblad 2: zorgverzekering, enzovoorts.

Tip 2

Maak een soort kasboekje

Houd bij wat er binnen komt en wat er uit gaat. Ook dit geeft inzicht. Soms 'verdwijnt' geld en weet je niet precies waaraan. Door een kasboekje te maken, zie je precies wat je uitgeeft en wat er binnenkomt en dus ook wat je overhoudt om vrij te besteden. Internetbankieren is heel handig als je 18 jaar en ouder bent. Bij veel apps kun je inkomen-en-uitgavenpatroon goed in zicht te houden.

Tip 3

Lukt het niet, zoek hulp!

Hulp zoeken is niet erg. Het kan soms lastig zijn om alles alleen te doen. Hulp is dichtbij en kan een zetje in de goede richting geven om het daarna weer zelfstandig te doen. Er zijn verschillende getrainde vrijwilligers die kunnen helpen. Denk aan Humanitas thuisadministratie of Schuldhulpmaatje. Maar ook wij vanuit MET kunnen meekijken.

Tip 4

NIBUD: Spaar minstens 10 procent van je inkomen

Financiële tegenvallers zijn jammer, maar kunnen je zomaar overkomen.  Zorg dat je geld overhoudt aan het eind van de maand. Voorbeeld: je verdient met je bijbaan 1500 euro netto per maand. Deel dat door 0,10. Dan spaar je 150 euro per maand (1500 x 0,10 = 150 euro). Vraag om hulp als dit niet lukt.

Tip 5

Je kunt ook denken aan... 

... het volgen van verschillende online, gratis cursussen of trainingen
... of misschien heb je iemand in je omgeving die jou kan helpen?

 

Handige website