hero-circle
Welke stappen je zelf kunt zetten

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, moet je bij een scheiding een aantal zaken regelen. Bijvoorbeeld afspraken maken over de woonruimte, de kinderen, financiën en verdeling van vermogen.

Neem de tijd
Omdat er veel dingen geregeld moeten worden kost een echtscheiding tijd. En kom je in een emotionele rollercoaster terecht. Zoek hierbij hulp en steun bij vrienden en familie. Weet dat er dingen geregeld moeten worden en houd rekening met elkaar. Neem voor jezelf ook de tijd om afscheid te nemen van de relatie en het toekomstbeeld wat je had.

Uit elkaar met kinderen
Een scheiding heeft grote impact op kinderen. Jullie gaan uit elkaar, maar blijven samen ouders van jullie kinderen.
Hoe vertel je dat? Wat gaan jullie afspreken over de zorg? Elke beslissing van jullie heeft effect op de kinderen; op de korte en ook op de lange termijn. Kinderen voelen zich in de steek gelaten en zoeken de schuld vaak bij zichzelf. Ze willen het liefste dat alles weer wordt zoals het was. Hieronder een aantal tips.

Tip 1

Zet de kinderen op de eerste plaats

Ouders hebben een belangrijke rol in het verwerkingsproces voor hun kinderen. Zorg dat kinderen niet geconfronteerd worden met ruzie of heftige emoties. Praat niet negatief over je (ex)partner waar ze bij zijn. De kinderen zijn nu vaak extra kwetsbaar. Jullie blijven aan elkaar verbonden door de kinderen. Ondanks dat jullie geen partners meer zijn; het ouderschap blijft.

Tip 2

Vertel samen de kinderen het nieuws

Als de beslissing genomen is dat jullie gaan scheiden, vertel het de kinderen dan zo snel mogelijk. Ze voelen van alles aan en als je het blijft ontkennen dan neem je hun gevoel niet serieus. Bereid het gesprek goed voor, zodat je ook kan aangeven hoe de aankomende tijd er uit gaat zien.
Op de websites van Ouders Van Nu en het Nederlands Jeugd Instituut staan mooie artikelen over hoe vertel je het je kind.

Tip 3

Stel samen (met de kinderen) een ouderschapsplan op

Wanneer je uit elkaar gaat en minderjarige kinderen hebt, ben je wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt voor gehuwde en geregistreerde ouders en voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. In het ouderschapsplan staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Vraag waar het kan ook om de mening en idee van de kinderen.

Kom je er samen niet uit, dan kun je een advcoaat en/of mediator inschakelen. Zij helpen je bij het maken van keuzes en afspraken. Als je er echt niet uitkomt, moet een rechtbank mogelijk op advies van de Raad van Kinderbescherming de afspraken vastleggen.

Tip 4

Blijf oog houden voor je kind

De kinderen hebben niet voor een echtscheiding gekozen. Ze komen ook in een turbulente periode terecht. Blijf met ze praten en vraag wat ze er van vinden en hoe het met ze gaat. Als je andere mensen over jullie scheiding inlicht, dan kunnen zij er eventueel ook naar vragen.
Er bestaan boeken over echtscheiding, een website speciaal voor kinderen met ouder in echtscheiding of gescheiden ouders (Villa Pinedo). Ook zijn er verschillende zorgaanbieders die kinderen hierin begeleiden. Via het opvoedspreekuur via de GGD kan je bijvoorbeeld je kinderen laten meedoen aan de Workshop De kinderen scheiden mee (6-12 jaar).

Handige links

  • Info van de Rijksoverheid
    Informatie over het beëindigen van relaties. Een online tool beoordeelt jouw situatie en geeft aan wat je moet regelen.
     
  • Info van het Juridisch Loket
    Het Juridisch Loket geeft gratis advies over juridische kwesties, zoals een echtscheiding, alimentatie en erfenis. Hier vind je ook voorbeeldbrieven die je kunt gebruiken.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
     
  • Als je uit elkaar gaat
    Info over wat je moet regelen met aandacht voor hoe je het de kinderen kunt vertellen.
     
  • Het sociaal plein
    Workshops voor kinderen die mogelijk zijn gemaakt door de gemeente Dijk en Waard.