hero-circle
Welke stappen je zelf kunt zetten

Uit elkaar zonder juridische verbintenis

Als jij en je (ex)partner geen samenlevinsgcontract hebben of getrouwd zijn geweest. Dan is er in principe geen sprake van gezamenlijk vermogen en of schulden. Als jullie uit elkaar gaan dan moeten jullie alleen afspraken maken over de spullen die jullie samen hebben gekocht of schulden die jullie samen hebben aangegaan.

Je hoeft geen afspraken te maken over pensioen en of partneralimenatie en jullie hoeven voor het beindigen van de relatie dus niet naar de rechtbank.

Uit elkaar gaan met kind(eren) zonder juridische verbintenis      

Als je samenwoont en kinderen hebt onder de achttien, moet je een ouderschapsplan opstellen. In een ouderschapsplan staan alle afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Het ouderschapsplan hoeft niet naar de rechtbank gestuurd te worden. Het is verstandig om de afspraken die je hebt opgesteld bij een notaris vast te leggen. De notaris maakt er een notariële akte van. Dan heb je meer kans dat als de afspraken niet worden nagekomen, ze kunnen worden afgedwongen. Zie ook Uit Elkaar met kinderen (link naar pagina)

Uit elkaar met koophuis zonder samenlevingscontract

Zijn jullie niet getrouwd, hebben jullie geen samenlevingscontract, maar wel samen een huis gekocht? Jullie verdelen het huis dan in dezelfde verhouding als jullie inbreng. Vaak zal dit 50/50 zijn, maar het kan ook best zijn dat jij 20.000 euro hebt geïnvesteerd. Deze inbreng zou je dan moeten terugkrijgen als je ex-partner je uitkoopt of bij verkoop van de woning.. Je hebt ook twee jaar recht op hypotheekrenteaftrek vanaf het moment van scheiding. 

Andere zaken waarop je moet letten

Besef dat alles wat je deelde je op je eigen naam moet zetten.
Heb je gezamenlijk verzekeringen; woonruimte; voertuigen en of andere bezittingen die verdeeld moeten worden. Maak hier gezamenlijk afspraken over en kijk je eigen verzekeringen na en vraag bijvoorbeeld nieuwe toeslagen aan via de website www.toeslagen.nl